Menu

Lovecká sezona ve Středočeském kraji

07. 12. 2018

Střední Čechy, které jsou největším regionem České republiky, se vyznačují nejen krásnou přírodou, pohádkovými hrady a zámky, bohatým kulturním životem, ale i pestrými loveckými možnostmi. Na lovy v bažantnicích, oborách i ve volných honitbách sem každou loveckou sezónu přijíždějí lovci z celého světa. Právě v této části roku se pořádají hony na bažanty, zajíce nebo divočáky. Bohaté revíry a úchvatné přírodní scenérie však nejsou jediným důvodem zájmu hostů. Ve Středočeském kraji najdou vyžití celé rodiny, které lovce doprovázejí. Lovecká trofej už může pobyt v srdci Evropy jenom zpestřit.

baantnice_konopit

„Střední Čechy nabízí lovecké možnosti i těm nejnáročnějším lovcům. Lovy probíhají v atraktivních revírech a nechybí ani tradiční rituály a zvyky. Vybírat lze z pestré škály individuálních i společných poplatkových lovů,“ říká Markéta Wernerová, ředitelka Středočeské centrály cestovního ruchu. V současné době je ve Středočeském kraji přibližně 800 honiteb, ve kterých lze lovit bažanty, kachny a zajíce, ale i srnce, jeleny, muflony, černou zvěř a zejména na Kolínsku a na Nymbursku daňky. Mezi zajímavosti patří výskyt tetřeva hlušce v oblasti Brd a populace jelence běloocasého na Dobříšsku.
Středočeský kraj se může pochlubit jednou z nejstarších obor v Evropě. Jedná se o Lánskou oboru o rozloze 30,05 km2. Další desítky obor je možné navštívit po celých středních Čechách. Velmi oblíbenou oborou je Lesní závod Konopiště. Již od středověku jsou místní lesy využívány panovníky k lovu. Největšího rozkvětu zde myslivost dosáhla v době, kdy panství patřilo poslednímu následníku habsburského trůnu Františku Ferdinantu d´Este na přelomu století. Ten byl vášnivým lovcem a dodnes je sbírka jeho trofejí součástí expozic blízkého zámku Konopiště.
Lovit ve Středočeském kraji je možné nejen zvěř, ale i zážitky. Zatímco se zejména mužské polovičky vydají prozkoumávat místní lesy, dámy zatím mohou relaxovat v krásném prostředí ve spojení s rozmanitými wellness procedurami. Zdejší hotely s wellness službami nabízí bahenní, slané a tělové zábaly, koupele v termálních pramenech, aromaterapie, různé druhy masáží nebo saunu. Ani děti se nebudou nudit. Navštívit mohou řadu zoo parků a farem se zvířaty. Páry i rodiny mohou vybírat mezi luxusními zámeckými hotely, ale i menšími penziony s rodinnou atmosférou. Stylové ubytování nabízí například farmy s ekologickým hospodářstvím, kde je možné se projet na koni nebo ochutnat pokrmy z lokálních výrobků.
„Nejenom zajímavé památky, kouzelné hrady a zámky nebo krásnou přírodu lze během zimních měsíců objevit. Také města ve středních Čechách zvou na pestrý program - pořádají akce pro děti nebo netradiční kulturní akce. Kraj nabízí ubytovací kapacity s veškerým komfortem a další možnosti pro volný čas,“ dodává Markéta Wernerová.
Připravila Lucie Vurbsová.

www.centralbohemia.cz
www.facebook.com/centralbohemia/



Archiv