Menu

Lázně Bohdaneč v prvorepublikovém stylu

19. 02. 2018

Východočeské Léčebné lázně Bohdaneč otevřou 19. května tohoto roku svoji 121. lázeňskou sezonu. Slavnostní zahájení bude naplněno programem pro celou rodinu a ponese se v prvorepublikovém stylu. Návštěvníci si budou moci poslechnout skvělé koncerty, vychutnat si bohatý doprovodný program, navštívit řemeslné trhy, zúčastnit se historické prohlídky lázní s průvodkyní, nachystány budou ukázky léčebných procedur i vstupy do solné jeskyně, a to vše zdarma. Za dobu svojí existence v Lázních Bohdaneč pobývala celá řada významných osobností, jako například Vlasta Burian nebo Václav Havel. Oblíbenost lázní lze zcela jistě připsat poloze v krásném prostředí nedaleko Prahy, ale beze sporu především úspěchům, které v prevenci a léčbě pohybového ústrojí dosahují v celoevropském měřítku. Jako jediné lázně v České republice využívají k aplikaci slatiny speciální zábalové vany, tak zvaná teplá vodní lůžka, která zajišťují konstantní teplotu po celou dobu procedury, což je šetrnější ke kardiovaskulárnímu systému než klasické podávání slatinných zábalů.
"Letošní otevírání lázeňské sezony se ponese v duchu 110. výročí zahájení provozu na první omnibusové lince z Pardubic do Lázní Bohdaneč. Připomeneme si i tradici lázní, jejich význam a noblesu, kterou beze sporu podtrhuje kulturní památka ČR a perla kubismu – Gočárův pavilon,“ uvádí Ing. Sabina Kodlová, obchodní ředitelka Léčebných lázní Bohdaneč. „Celý den bude přichystána zábava jak v lázních, tak v lázeňském parku. Zaměříme se na to, aby co největší počet návštěvníků zavítal do prostor lázní, objevil v nich něco pro sebe a případně našel inspiraci  k absolvování relaxačních procedur nebo wellness pobytu,“ dodává Sabina Kodlová.
Léčebné lázně Bohdaneč jsou známy svými přírodními léčivými zdroji - slatinou a přírodní minerální vodou. Vrt HV – 1 Nová Panenka byl přímo v areálu lázní vyhlouben v letech 1967 – 1968. Léčivé síly této přírodní minerální vody je využíváno hlavně při vodoléčbě a v krytém bazénu při cvičení a plavání. Do lázeňského bazénu (30 °C)  je voda přiváděna přímo z artézského pramene. Rozsáhlá ložiska slatiny leží v těsné blízkosti lázní a jejich stáří se odhaduje na 4 tisíce let. Slatinné zábaly dodávají Léčebným lázním Bohdaneč na významu.
Lázně Bohdaneč leží v nádherném prostředí Polabské nížiny, a jsou vzdálené pouhých 8 km od Pardubic. Krásu malebné rovinaté krajiny dotváří jehličnaté a listnaté lesy, háje a středověké pozůstatky rozsáhlé rybniční soustavy. Lázeňské pavilony obklopené spoustou zeleně, kryté kolonády, vlídné prostředí a čistý vzduch přispívají k nezapomenutelnému zážitku každého návštěvníka lázní.
V areálu lázní se nachází specializované pracoviště Medical Wellness Clinic, které propojuje klasickou západní medicínu s východními léčebnými postupy. Zabývá se především léčbou dlouhodobých zdravotních problémů, kombinuje tradiční léčebné procedury s wellness prvky a alternativními formami medicíny. Medical Wellness Clinic má v nabídce také neinvazivní estetickou péči.

Program oslav
Začátek je plánován na 10. hodinu v areálu parku Léčebných lázní Bohdaneč, kde vystoupí kapela Regioband, orchestr složený z mladých hudebníků, studentů a absolventů uměleckých hudebních škol z regionu Východní Čechy. Připraven bude také trh, kde návštěvníci budou moci nakoupit řemeslné výrobky a ochutnat produkty domácí výroby. Oficiální zahájení proběhne ve 13 hodin se slavnostním spuštěním fontán na náměstí a přehlídkou veteránů (automobilů a motocyklů) z AMV Přelouč (Auto-Moto veteráni Přelouč) a Pardubic. Kulturní program v areálu lázeňského parku bude moderovat Lukáš Mercl, skvělý moderátor rádia Černá Hora. Solná jeskyně nabídne volné vstupy a možnost odpočinout si na pohodlných lehátkách v příjemném relaxačním prostřední.
Víkendovou slavnostní atmosféru podpoří dobová cukrárna, fotokoutek i kostýmovaná historická prohlídka lázní. Děti budou moci zhlédnout divadelní představení Pošťácká pohádka -  o nejobětavějším pošťákovi na světě, panu Kolbabovi, který se rozhodl doručit psaníčko bez adresy do správné schránky. Dále budou připraveny hry a soutěže, výtvarné dílny, malování na obličej, skákací hrad, projížďka v kočáře taženém koňmi a mnohé další. Doprovodné aktivity zajistí také dobrovolnické spolky, například Jednotka sboru dobrovolných hasičů města Lázně Bohdaneč. Posílení spojů z Pardubic do Lázní Bohdaneč zařídí Dopravní podnik města Pardubice a.s. Akce bude končit v 18 hodin. 
Připravila Kateřina Goroškov.

www.llb.cz



Archiv