Menu

Květen v trojské botanické zahradě patří lásce i zážitkům

11. 04. 2018

Blíží se nejromantičtější měsíc roku. Kde jinde políbit svou drahou polovičku, než pod rozkvetlým stromem v trojské botanické zahradě? Romantickou náladu podpoří procházka tropickým skleníkem plným poletujících pestrobarevných motýlů. V Japonské zahradě vás svou dokonalostí okouzlí bonsaje, odhalíte tajemství čajového obřadu i rytmy japonských bubnů. Na závěr se pokocháte výhledem na Prahu z vinice sv. Kláry se sklenkou letošní novinky z místní vinice – perlivého vína. Výstavu motýlů ve skleníku Fata Morgana můžete navštívit denně kromě pondělí od 9.00 do 18.00 hodin až do 20. května. Bonsaje si nenechte ujít od 5. do 20. května denně od 9.00 do 20.00 hodin, po oba víkendy je připraven bohatý doprovodný program věnovaný japonskému umění a kultuře. Jaro v botanické je ve znamení lásky i asijského šarmu.
Máj je čas lásky. V rozkvetlé Botanické zahradě hl. m. Prahy bude patřit také exotickým motýlům a bonsajím. „Výstava bonsají patří k našim tradičním akcím. Návštěvníci si ji letos budou moci prohlédnout v pořadí už potřinácté. Kromě více než osmi desítek bonsají nebude chybět ani bohatý víkendový program, který potěší děti i dospělé,“ říká Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy. Výstava bonsají se uskuteční pod čestnou záštitou Velvyslanectví Japonska v České republice a ve spolupráci s Česko-japonskou společností.

Bonsaje zaplní Japonskou zahradu
I v letošním roce budou moci návštěvníci botanické zahrady obdivovat umění známých českých a moravských pěstitelů. „Poprvé představíme kolekci převážně japonských špičkových bonsají Josefa Valucha ze Starého Města u Uherského Hradiště. Ten se bonsajím věnuje už čtyřicet let a za své umění byl mnohokrát oceněn,“ vysvětluje Miroslav Horský, kurátor výstavy. „Mezi exponáty budou k vidění také ukázky z projektu 100 borovic. Tento projekt si klade za cíl shromáždit celistvou kolekci sta stromů pocházejících ze stanovišť po celé Evropě, jež jsou obvykle vyzvednuty před zahájením stavebních prací, např. při stavbách silnic v horách apod. Po nezbytné aklimatizaci jsou následně tvarovány předními českými a světovými demonstrátory,“ dodává Miroslav Horský.
Vystaveno bude i několik stromů z Bonsai centra Libčany a chybět nebude ani kolekce bonsají Botanické zahrady hl. m. Prahy. Vystavené rostliny budou tentokrát rozmístěné podél cest v celé Japonské zahradě. V zahrádce vedle Japonské zahrady se zájemci seznámí s přerodem semenáčku v dokonalou bonsaj. K dispozici bude odborné poradenství a prodej bonsají, misek i tematické literatury. Výstavní sál zaplní expozice s názvem 50 let spolu v zahradě. K vidění budou nejen bonsaje a suiseki, ale i další předměty ze sbírky manželů Jaroslavy a Václava Wiesnerových, majitelů známé Japonské zahrady Oleško.

Dva květnové víkendy budou patřit japonské kultuře
O víkendech během konání výstavy bonsají bude probíhat bohatý doprovodný program. Připraveny jsou mimo jiné tematické přednášky, tvorba ikebany pod vedením školy Sogetsu Group nebo čajový obřad Čajové školy Urasenke. Tvarování bonsají předvede Václav Novák, dlouholetý prezident České bonsajové asociace. Zájemci se mohou během dne těšit také na provázení výstavou i na speciální komentované večerní prohlídky. Chybět nebude stylové občerstvení z japonské restaurace Miyabi, oblíbená čajovna U Cesty, klasické občerstvení a posezení v rostlinném bistru Botanická na talíři.

I v květnu do skleníku za motýly
Pestrobarevní motýli poletující volně mezi rostlinami zpestří návštěvu skleníku Fata Morgana až do 20. května. K ozdobám výstavy patří asijský druh Idea leuconoe, jehož létání připomíná tanec pralesních víl. Je to nápadně černobíle zbarvený motýl s rozpětím křídel až 15 centimetrů. Jeho housenky požírají jedovaté toješťovité rostliny. Díky jedu z těchto rostlin se housenky i motýli sami stávají jedovatými, a získávají tak účinnou ochranu proti svým nepřátelům. Před skleníkem Fata Morgana si můžete prohlédnout výstavu fotografií Ondřeje Prosického. O víkendu zde budou také stánky společností Duha, Gatebo a Bona. Chybět nebude ani vzdělávací stánek botanické zahrady s aktivitami pro malé i velké.

Stylový První máj s perlivým vínem z vinice sv. Kláry
Jak na originální prvomájový přípitek? Co třeba vyzkoušet letošní novinku z vinice sv. Kláry – perlivé víno z odrůd Rulandské šedé a Modrý Portugal. Obě vína jsou v kategorii brut a jedná se o skutečně svěží letní kousky. Hodí se jako aperitiv, skvěle doprovodí i lehčí grilované pokrmy a z jarního pikniku v rozkvetlé zahradě vykouzlí jedinečný zážitek.    

Kalendář akcí květen – červen 2018

1. máj
1. 5. 2018
9.00–21.00   
Oslavte s námi První máj! Připijte si se svou láskou romantickým perlivým vínem a polibte se pod jedním z rozkvetlých stromů v botanické zahradě.  

Bonsaje
12. – 20. 5. 2018
denně 9.00–20.00
Venkovní expozice, Japonská zahrada, výstavní sál
Po roce se do trojské botanické zahrady opět vracejí bonsaje. Již potřinácté si můžete prohlédnout jedinečné ukázky japonského umění pod širým nebem. Každoročně jsou kromě výtvorů českých pěstitelů vystavovány i rostliny zahraničních tvůrců. Po dva víkendy je pro návštěvníky připraven bohatý program.

Procházky zahradou s odborníkem
vybrané soboty, 14.00 a 16.00 
Venkovní expozice
12. 5. 2018 
Iveta Bulánková – Dřevité pivoňky                     
16. 6. 2018 
Eduard Chvosta – Kaktusy a sukulenty             
30. 6. 2018 
Iveta Bulánková – Denivky, kaly               

Hudební toulky
6. 5. – 23. 9. 2018
každou neděli od 17.00
Venkovní expozice
Klasická hudba pod širým nebem, vstup na koncerty zdarma.

Workshop Zahrada vůní
27. 5., 10. 6., 15. 7., 12. 8. 2018
Ornamentální zahrada
Seznamte se s rostlinnými vůněmi a vytvořte si svou osobní vonnou kompozici.
Rezervace nutná na: petra@rafaella.cz.

Malování s Lucií Crocro
26. 5., 9. 6., 14. 7., 11. 8. 2018
soboty, 14.00–17.00
Ornamentální zahrada
Výtvarný seminář pro začátečníky i pokročilé.
Rezervace nutná na: crocrolucie@seznam.cz.

Fotografický kurz s Topi Pigulou
12. 5., 30. 6. 2018
Kurz pro fotoamatéry.
Objednání nutné na: www.fotofata.cz.

Muškátová burza
25. – 27. 5. 2018
9.00–18.00                                             
Venkovní expozice, Ornamentální zahrada
Již popáté uspořádají členové specializované základní organizace Českého zahrádkářského svazu Pelargonie burzu, na které si můžete pořídit klasické i nevšední pelargonie. Burza bude v pátek a sobotu doplněna prodejem přebytků ze sbírek botanické zahrady. Chybět nebude ani odborné poradenství. V sobotu od 14.00 do 18.00 předvede v Ornamentální zahradě florista Ing. Michal Klapka aranžování a ukázku doplní povídáním o rostlinách.

Noc kostelů
25. 5. 2018
18.00–22.00
Kaple sv. Kláry, vinice
Navštivte barokní kapličku sv. Kláry a vychutnejte si genia loci tohoto jedinečného místa. Po celou dobu bude otevřená také Vinotéka sv. Klára, kde si můžete zakoupit víno z naší vinice. Připraven bude pro vás rovněž hudební doprovodný program.

Africké fialky a jejich příbuzní
29. 5. – 10. 6. 2018
9.00–18.00
Fata Morgana  
Díky spolupráci se SZO ČZS Saintpaulia uvidíte ve skleníku Fata Morgana přehlídku variet rodů Saintpaulia a Streptocarpus, letos obohacené o další příbuzné rostliny z čeledi podpětovitých. Výstavu doplní prodej listů, mladých rostlin a poradenská služba.

Muzejní noc
9. 6. 2018
19.00–1.00
Fata Morgana, vinice sv. Kláry
V rámci programu Muzejní noci si můžete zdarma prohlédnout skleník Fata Morgana a posedět u sklenky dobrého vína ve viničním domku na vinici sv. Kláry. Upozornění: Ostatní části venkovní expozice jsou během pořádání akce pro veřejnost uzavřené.

Pražské vinice
9. – 10. 6. 2018
Během celého víkendu budou pro veřejnost probíhat prohlídky expozice výroby vína.  

Výstava afrických soch
19. 6. – 30. 9. 2018
Venkovní expozice, Stráň, výstavní sál
Tvorba soch má v Africe dlouhou tradici. Nejtypičtější formou figurálního umění jsou masky a sochy, které jsou součástí rituálů, slouží k uctívání různých božstev či duchů zemřelých. Když před více než padesáti lety začali obyvatelé Rhodesie (dnes Zimbabwe) tvořit svá první díla, jistě nečekali, že jednou budou vystavována v galeriích od Tokia po New York a že odborníci po celém světě budou o nich i o výtvorech řady jejich mladších následovníků hovořit s uznáním. V současné době se sochařskému umění v Zimbabwe věnuje několik stovek autorů. Během výstavy se můžete těšit také na tematické víkendy: 14. – 15. 7.  African food festival, 4. – 5. 8. Sochařský workshop.

Piknik v botanické – pochod Klubu českých turistů
10. 6. 2018
Stráň, Ornamentální zahrada
Cílem každoročního pochodu, který vede přes celou Prahu, bude opět botanická zahrada. Návštěvníky čeká piknik, zábava a dobré jídlo.

Vonná stezka – rozárium
23. 6. 2018
14.00–19.00
Areál Sever
Holdujete vůním a milujete krásné růže? Nenechte si ujít slavnostní otevření druhého zastavení Vonné stezky u našeho malého rozária. Čeká vás odhalení vonné skulptury a bohatý program pro celou rodinu zaměřený na růže.
Připravila Darina Miklovičová.

www.botanicka.cz



Archiv