Menu

Jízda napříč maďarským dědictvím

05. 08. 2023

Představte si, že jste na vzrušující projížďce napříč Maďarskem, kde po staletí rezonují ozvěny bohaté jezdecké tradice. Ponořte se do okouzlující atmosféry národního parku Hortobágy a při západu slunce nad rozlehlými pláněmi si vychutnejte teplo táborového ohně, poslechněte si poutavé vyprávění
o historii obyvatel Velké pláně
a jejich jezdeckých tradicích
a obdivujte nezkrotnou krásu koní, kteří se volně pohybují ve svém přirozeném prostředí. Poznejte autentickou maďarskou kulturu
a buďte svědky toho, jak místní pastevec, známý jako "gulyás", připravuje tradiční maďarské pokrmy na otevřeném ohni. Vychutnejte si bohatou chuť guláše připraveného z jemného masa
a aromatického koření a ochutnejte další pochoutky, které představují maďarské kulinářské dědictví.  Jízda na koni je již po staletí nedílnou součástí maďarské kultury a je hluboce zakořeněna v historii země. Dnes je Maďarsko proslulé svými špičkovými koňmi, talentovanými jezdci, dobrodružnými turistickými stezkami a vzrušujícími jezdeckými programy, jako je Národní galop (který začíná již za několik týdnů) a podzimní jezdecké dny Hortobágyu. Připravte se osedlat koně a objevte vzrušující atrakce, které čekají na ty, kdo chtějí objevovat Maďarsko na koni.

Historické souvislosti
Jezdecké dědictví Maďarska má své kořeny v dlouhé a bohaté historii země. Maďarské kmeny, které přišly do Karpatské kotliny koncem 9. století, byly zkušenými jezdci a rychle si osvojily koně jako důležitou součást svého každodenního života. V 10. století se maďarští válečníci stali jednou z nejsilnějších jízdních armád v Evropě a díky svému vynikajícímu jezdeckému umění a vojenské taktice si podmanili velkou část kontinentu. Svět se děsil šípů uherských jízdních lučištníků a "uherská ctnost" husarů je dodnes jejich poznávacím znamením.



V průběhu staletí se jezdectví stalo nedílnou součástí maďarské kultury, chov koní a jezdecký sport hrály ve společnosti ústřední roli. Již v 18. a 19. století bylo Maďarsko známé chovem nejlepších koní v Evropě a na světové výstavě v Paříži v roce 1900 se největšího uznání dostalo právě maďarským plemenům koní, včetně lipicánů, nóniů a šagijsko-arabských koní. Naši jezdci patří k nejlepším téměř ve všech disciplínách. Světově proslulým se stal také takzvaný "Csikósův postoj" nebo "puszťanská pětka". Jedná se o akrobatické jezdecké vystoupení maďarských kovbojů "Csikós". Tito odvážní pastevci dokážou stát na hřbetě dvou koní a vést tři nebo více koní vpředu. Současný držitel Guinnessova rekordu dokáže vést až 20 koní!

Počátky jezdecké turistiky v Maďarsku sahají do 30. let 20. století. V té době se Bugacká divočina stala důležitou lokalitou pro služby jezdecké turistiky, a právě tehdy se Hortobágy podílelo na přijímání velkého počtu návštěvníků.  První jezdecký výlet se uskutečnil v roce 1962 na poloostrově Tihany, druhý na podzim téhož roku v oblasti Mátra-Bükk mezi městy Gyöngyös a Szilvásvárad.  V následujících letech došlo k rychlému rozvoji v několika oblastech země, zejména v okolí Balatonu, v Hortobágyi a v Kiskunságu.

Ačkoli doba dobyvatelů střílejících na koních šípy s otočenými zády je dávno pryč, Maďaři jsou stále jezdeckým národem. Svědčí o tom skutečnost, že téměř ve všech maďarských městech a vesnicích se nacházejí jezdecké farmy a pro návštěvníky je k dispozici široká škála možností ubytování včetně koní. Pokud jste na koni nikdy neseděli, rozhodně byste měli podniknout první kroky k tomu, abyste se stali sebevědomými jezdci. Pokud jste dobrým jezdcem, můžete si na koni užívat krásné přírody s pocitem naprosté svobody.

Od výchozí linie k naučným stezkám
Začátečníci mohou své první kroky na koni podniknout pod dohledem instruktora a s pomocí dlouhé šňůry. Tradičním centrem jezdeckého vzdělávání je Národní jezdecká škola v Budapešti, ale výcvik na lonži je k dispozici v jezdeckých školách v několika městech. Pokud se chcete seznámit s vynikajícími maďarskými plemeny koní, měli byste navštívit jezdecké farmy, jako je hřebčín Máta, Národní jezdecký statek a vzdělávací farma v Mezőhegyes, Národní jezdecký statek v Bábolnu nebo hřebčín Lipica v Szilvásváradu, které slouží k zachování genofondu a propagaci jezdectví.

Maďarsko je také skvělým místem pro jízdu na koni. Země má v tomto ohledu jedinečnou pozici, protože je zde povoleno využívat k jízdě na koni státní lesní cesty, což jezdcům umožňuje nerušeně projíždět touto malebnou krajinou na dlouhé vzdálenosti. V současné době je velká poptávka po delších, vícedenních jezdeckých túrách, včetně přípravných školení a jezdeckých kurzů. Země disponuje rozsáhlou sítí jezdeckých stezek. V oblasti jezdecké turistiky byla investicí ve výši 1,5 miliardy forintů (přibližně 4 miliony EUR) vybudována infrastruktura pro jezdeckou turistiku v severním Maďarsku, v severní části Velké nížiny a ve středním Maďarsku. V rámci projektu bylo úspěšně dokončeno značení stezek, čímž vzniklo celkem 1 813 km přístupných tras. Již proběhlo technické předání 16 zastávek na uzdečkách a na dalších 15 místech probíhají stavební práce.

Přesné informace o trase vám poskytnou místní jezdecké školy a mobilní aplikace Endomondo. Většina jezdeckých stájí, jezdeckých škol a ubytovacích zařízení pořádá vyjížďky po stezkách se zkušenými instruktory, které mohou trvat od dvou nebo tří hodin až po několik dní a jsou vhodné pro začátečníky i profesionální jezdce. Jedna z nejoblíbenějších stezek vede romantickou krajinou Gerecse. Na koních se můžete dostat do míst, která jsou jiným dopravním prostředkem nedostupná a kde můžete vidět stará koryta potoků, rokle, a dokonce i hnízda sokola stěhovavého. Podobné romantické a vzrušující trasy najdete také v Pili, Bükk, Hortobágy a na Balatonské vrchovině.

Odpočiňte si na verandě 300 let starého hostince Hortobágy, podívejte se na rozlehlou travnatou step a ochutnejte tradiční pastevecký pokrm slambuc (kombinace těstovin, brambor a slaniny).

Malebná Puszta
– rozlehlá travnatá step o rozloze 51 000 hektarů, která se v roce 1973 stala prvním národním parkem v zemi - je od roku 1999 zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Pohled na vějířovité studny ve tvaru písmene T a šedý dobytek přicházející ke korytu řeky bezpochyby slibuje zážitek na celý život. Pokud máte dost odvahy, naskočte na vůz nebo koně a zahlédněte divokou přírodu Puszty: pozorujte zblízka modré ptáky, vydejte se pozorovat jeřáby nebo nahlédněte do života místních jezdců. Při rychlé jízdě po rovině můžete pozorovat divoké koně Převalského a skot Auroch, ale také obdivovat potok Hortobágy, přes který vede slavný 167 metrů dlouhý most s devíti pilíři. Za návštěvu stojí také místní hřebčín Mata, který je považován za jedno z hlavních center chovu koní v Maďarsku a chová 270 koní. V návštěvnickém centru Národního parku Hortobágy můžete také zhlédnout sérii 3D filmů o divoké přírodě a přírodních skvostech Hortobágy. Načasujte si výlet na dnes již tradiční "mostecký jarmark", kde řemeslníci nabízejí řadu svých krásných výrobků.

Hortobágyské jezdecké dny
s půlstoletou historií nabízejí milovníkům koní stovku soutěží, ale také jarmark, několik koncertů a pestrý program – včetně scény pro zábavu dětí. První ročník se konal v roce 1965 - letos to byly 55. Hortobágyské jezdecké dny – a obvykle se konají v červenci. V průběhu uplynulých desetiletí se tato akce stala nejvýznamnější mezinárodně uznávanou událostí v regionu, jejímž hlavním cílem je propagovat minulou i současnou pasteveckou kulturu regionu Hortobágy, práci hřebčína Mátai v oblasti chovu koní a sbírku dodnes používaných kočárů. 16. července se v Hortobágyi a Mátai Ménes konala Hortobágyi Vágta (Hortobágyi Gallop), regionální kvalifikační kolo Národního galopu s napínavými závody a zábavným programem. Na podzim budou moci nejlepší jezdci reprezentovat svou obec na Národním galopu, velkolepé soutěži a festivalu, který se poprvé uskuteční v Szilvásváradu od 1. září do 1. října.

Maďarská agentura pro cestovní ruch (HTA)
Pracuje na mezinárodní úrovni na propagaci Maďarska jako rozmanité, živé a bezpečné cestovní destinace, aby umožnila objevit vše, co Maďarsko nabízí. V první řadě ji zásadně motivuje touha sdílet vášeň pro Maďarsko. Prostřednictvím cestovního ruchu a pohostinství vypráví živý příběh této krásné země a zároveň přispívá k budoucnosti a růstu Maďarska prostřednictvím rozvoje národohospodářsky strategické tržní platformy cestovního ruchu.

Visit Hungary (VH)
Maďarská turistická centrála působí na mezinárodních trzích pod značkou Visit Hungary. Visit Hungary plní domácí a mezinárodní úkoly v oblasti prodeje a marketingové komunikace související s cestovním ruchem, řídí mezinárodní zastoupení cestovního ruchu, realizuje imageové a produktové kampaně v Maďarsku i v zahraničí, vydává publikace o cestovním ruchu, provádí výzkumy a analýzy na podporu marketingových komunikačních aktivit a účastní se veletrhů a výstav cestovního ruchu na podporu domácího i mezinárodního cestovního ruchu.
Připravil Luděk Hladiš.

https://visithungary.com/cs
https://www.facebook.com/visithungary
Ihttps://www.instagram.com/visithungary/
https://www.tiktok.com/@visit_hungary

www.mojemadarsko.eu
www.cmok.eu
 



Archiv