Menu

J. E. pan Egemen Bağış v Euro Gold Centre

12. 12. 2019

V Centru šperků a muzeu drahokamů pořádali 11. prosince 2019 majitelé společnosti Euro Gold Centre – paní Yurdagül Koçak a pánové Candemir a Utku Koçakovi – předvánoční setkání s obchodními partnery a přáteli. Program této tradiční akce byl tentokrát obohacen o akt ustavování Česko-turecké obchodní komory. Pozvání na tuto událost přijal i nový velvyslanec Turecké republiky Jeho Excelence pan Egemen Bağış, kterému jsem byl představen. Při té příležitosti jsem se ho zeptal:
Pane velvyslanče, jak se vám v Česku líbí a jak se tu cítíte?
Skvěle. Praha je jedno z neúchvatnějších měst světa a je mi ctí, že mohu reprezentovat Tureckou republiku v tak úžasné zemi. Samozřejmě si kladu vysoké cíle. Jedním z hlavních je ještě víc naše země sblížit na poli ochodu, ale také kultury, politiky a sociálního vnímání. Na Turecko se občas nahlíží skrze prsty. Proto budeme pořádat kulturní akce a konference, abychom ukázali, jak skvělou zemí Turecko je. Dnes jsem se sešel s prezidentem Zemanem a v Turecku jsem se setkal s premiérem Babišem. Z těchto setkání mám dobrý pocit a pozitivní pohled na dosažení výše zmíněných cílů.

Vaše země dala možnost profesoru Bedřichu Hroznému rozluštit řeč Chetitů. Turecko je i tradiční destinací českých dovolenkářů. Určitě jsou i další spojení mezi našimi kulturami.
Myslím si, že v nějakých aspektech máme podobný přístup k životu. Proto mě nepřekvapila analýza výměnného pobytu Erasmus v Turecku. Nejžádanější destinací pro turecké studenty je Praha. Musíme pracovat na posilování našich vztahů, abychom se cítili komfortně při vzájemném cestování do našich zemí.
Připravil Matouš Kainc.

www.eurogoldcentre.cz



Archiv