Menu

Duben ve středních Čechách

21. 03. 2024

Botanická exkurze v anglickém parku zámku Dobříš
6. 4.

Hornické muzeum Příbram připravuje dvě jarní botanické exkurze do přírodní památky Dobříšský park. Pojďte se projít po této přírodovědecky významné lokalitě a něco se o ní dozvědět. Dubnová exkurze startuje v 9,30 hodin a bude zaměřena především na časně jarní druhy zdejší flóry. Obdivovat můžete kromě hájových druhů rostlin i čtyři druhy křivatců (rod Gagea), které se zde vyskytují. Botanické lupy s sebou, pro zájemce budou k zapůjčení na místě. Druhá exkurze proběhne 26. května.
Více
ZDE

Odemykání řeky Sázavy, Týnec nad Sázavou
6. 4.

Tradiční odemykání Sázavy proběhne v Týnci nad Sázavou od 10,30 hodin. Pro lodě si zájemci mohou přijít po předchozí rezervaci pod půjčovnu lodí Bisport v Týnci nad Sázavou. Účastníci mají možnost splout jeden z nejkrásnějších úseků Sázavy do Pikovic, kde si lodě organizátoři vyzvednou. Na 16 tekoucích kilometrech čeká 7 sjízdných jezů, několik peřejek a krásné scenérie okolní přírody.
Více
ZDE

Otevírání turistické sezóny na zámku ve Zruči nad Sázavou
20. 4.
Město Zruč nad Sázavou zve na start turistické sezóny, který se koná v zámeckém parku. Pro návštěvníky připravují program plný zábavy, kultury a sportu, a to vše s volným vstupem pro všechny. Program odstartuje v 10 hodin otevřením zámeckých expozic, ve 13 hodin proběhne slavnostní zahájení rytířem z Kraje blanických rytířů a následuje vystoupení dětí i tanečního kroužku. Ve 14,30 vystoupí Čáry Kluk se svým kouzelnickým vystoupením a od 15,30 hodin se na pódiu objeví Ellie, hlavní hvězda programu. Od 16,30 startuje Vodácký festival, který nabídne zábavu pro celou rodinu.
Více
ZDE

Regionální den PID v Benešově u Prahy
20. 4.
V sobotu se uskuteční na vlakové stanici a autobusovém terminálu v Benešově Regionální den PID. Téměř po celý den od 10 do 17 hodin se můžete těšit na jízdy historickými autobusy, speciálními vlaky a doprovodný program jako skákací hrad, dílničky pro děti nebo výstava kolejových vozidel. Návštěvníci mohou tento den navštívit řadu míst se zvýhodněným vstupným - Farmapark Soběhrdy, zámek Jemniště, Svět Škodovek nebo zámek Líšno. Historické autobusy budou jezdit také na zámek Konopiště.
Více
ZDE

Hrnčířské slavnosti na zámku Nelahozeves
20. – 21. 4.
Brány renesančního zámku v Nelahozevsi se otevřou již 19. ročníku Hrnčířských slavností - rodinného festivalu zaměřeného na výrobu keramiky a další rukodělné dovednosti. Slavnosti nabídnou stánky s keramikou, šperky, svíčkami, hračkami, textilními a ručně vyrobenými dekoracemi. Návštěvníci si navíc mohou vyzkoušet některá tradiční řemesla, jako točení na hrnčířském kruhu, psaní brkem, tvorbu svíček, mletí mouky na žernovu nebo ražbu mincí. Nebudou chybět oblíbené ukázky historického šermu.
Více
ZDE

Slavnostní zahájení Hudebního festivalu A. Dvořáka – Česká Sinfonietta, Divadlo A. Dvořáka Příbram
25. 4.
Velkolepého zahájení 55. ročníku se v přímém vztahu s tématem ročníku, tedy oslavami Roku české hudby, zhostí symfonický orchestr, který vznikl v roce 2011 jako unikátní projekt, v němž při mimořádných událostech vystoupí přední čeští umělci. Tento ryze festivalový orchestr exceluje při každém ze svých vystoupení. Příbramskému publiku se představí díly B. Smetany, A. Dvořáka, J. Suka a O. Nedbala.
Více
ZDE

Svátek Beltain ve sklárně Rückl, Nižbor
27. 4.
Stejně jako minulý rok se připojuje sklárna Rückl k oslavě Beltain - magického svátku jara, tepla, ohně a života. Před tím, než vyrazíte přes most na zámek za oslavami Beltainu, začněte tento den nezapomenutelným zážitkem ve sklárně. Během komentované prohlídky uvidíte, jak skláři pracují se čtyřmi živly, ohněm, vodou, zemí i vzduchem. Kdo to chce zažít na vlastní kůži, může si za příplatek vyzkoušet práci se sklářskou píšťalou na tzv. verštatu pod vedením mistra skláře nebo vyrobit vlastní vázičku a sklenici.
Více
ZDE

Bikemaraton Beroun 2024
27. 4.
Tradiční otvírák bikové sezóny zavítá už po čtvrté do Berouna. Akci pořádá Kolo pro život a těšit se můžete na rychlé tratě pro malé i velké. Na výběr budete mít ze dvou závodních tras B (51 km), C (33 km) a dvou nezávodních tras – TRIP (cca 40 až 50 km) a rodinné trasy D – Family jízdy (21 km). V nabídce budou rovněž dětské závody NOVA Junior Trophy (cca 800 m). V cíli dostane každý účastník dřevěnou pamětní medaili. Připravte se na den plný zážitků z pohybu v přírodě a celodenní dětský doprovodný program.
Více
ZDE

Bitva Libušín
27. 4.
Největší český středověký historický festival byl založen v roce 1991 jako jeden z prvních počinů svého druhu v Evropě. Středobodem celé akce je scénická středověká bitva za účasti přibližně tisícovky bojovníků, ve které jsou představeny nejen způsoby boje a vojenských taktik jednotlivých období středověku, ale k vidění jsou také pyrotechnické efekty, skutečné kaskadérské výkony, drama i napětí dle scénáře inspirovaného skutečnými událostmi z naší středověké historie. Dobový tábor je během konání festivalu možné navštívit s celou rodinou. Můžete přihlížet turnaji v lukostřelbě nebo sledovat nejrůznější vystoupení kejklířů, šašků nebo pouličních umělců.
Více
ZDE

Velikonoce na Kačině, zámek Kačina
28. 3. – 1. 4.
Zámek Kačina, ve kterém sídlí muzeum českého venkova, patří k nejvýznamnějším empírovým stavbám v Česku. Muzeum získalo zámek počátkem 50. let a postupně zde vybudovalo řadu expozic. V době svátků jara zve naVelikonoční prohlídky. V zámeckém interiéru najdete výstavu velikonočních symbolů i tradiční velikonoční výzdobu. Připomenete si zapomenuté zvyky a tradice nebo si zahrajete rodinnou hru hledání obřích vajíček v zámeckém parku.
Více ZDE

Lodě na Labi, břeh Labe v Nymburce
29. 4. - 8. 5.
Mezi hlavní aktivity patří vyhlídkové projížďky lodí po Labi, které umožňují účastníkům objevovat krásy okolní krajiny z perspektivy řeky. Součástí akce je rovněž tradiční řemeslný a pochoutkový jarmark. Pro milovníky vodního sportu jsou připraveny ukázky hausbotů a nafukovacích plachetnic. Kromě toho je festival bohatý na kulturní akce, jako jsou hudební vystoupení různých žánrů, talkshow se zajímavými hosty, a divadelní představení určená nejen dospělým, ale i rodinám s dětmi.
Více ZDE
Připravila Lucie Vurbsová.

www.strednicechy.cz
www.centralbohemia.cz
www.facebook.com/…trednicechy/    

#VisitCentral­Bohemia  
    



Archiv