Menu

Čtyři víkendy se speciálními jízdami

16. 07. 2023

Přijměte pozvání Destinační společnosti pro turistickou oblast Krkonoše, Krkonoše – svazek měst a obcí a Spolku železniční historie Martinice v Krkonoších, na speciální programy a jízdy vláčkem po trati Pojizerský Pacifik. Čtyři letní víkendy budou na trase Martinice v Krkonoších – Rokytnice nad Jizerou jezdit historické vlaky, vždy v sobotu je navíc připraven program pro celou rodinu přímo na perónu železniční stanice Martinice. Využijte nabídku jedinečného zážitku s vůní nostalgie. Užijte si báječné rodinné soboty a soutěžte s dětmi o pobyt na Labské boudě. O soutěžním kvízu se dočtete dále. 

Podrobnosti k víkendovému zastavení charakterizuje Alena Cejnarová, manažerka Destinační společnosti pro turistickou oblast Krkonoše, Krkonoše – svazek měst a obcí, která ve spolupráci se Spolkem železniční historie Martinice v Krkonoších projekt koordinuje: „Právě na martinické nádraží se vypravte o víkendech 15. – 16. a 29. – 30. července či 12.–13. a 26.–27. srpna. Po lokálce se kromě běžných vlakových spojů bude prohánět také parní vlak, nebo motorový Hurvínek. Přímo na perónu martinického nádraží bude po čtyři soboty živo. Pod dohledem Krakonoše čeká děti program, který promění čekání na vlak v báječný zážitek. Železniční muzeum bude mít své dveře otevřené a po celý den se průvodci nezastaví, aby zájemce seznámili s areálem stanice a jejím příběhem. Nechte si ho vyprávět a pochopíte, na jak unikátním místě právě jste.“ Na otázku: Co chybí k dokonalosti? Alena Cejnarová doplnila: „Vlastně asi nic. Nádražní kavárna s domácími dobrůtkami, párkem na tácek i v rohlíku, točeným pivem nebo malinovkou a kávou bude totiž také otevřená.“   

Rodinné soboty a nostalgické jízdy na trati Pojizerský Pacifik
V sobotu 15. července – „Setkání s hraběcí rodinou“ – užijte s dětmi loutkovou pohádku Perníková chaloupka na perónu martinického nádraží se začátkem v 10 hodin. Ve 12:20 odjíždí parní mašina Sedma 354.7152 se soupravou historických vozů. Po celý den navštivte na perónu pohádkový stan Svazku Krkonoše, u kterého si mohou děti vyrobit perličkovou hvězdičku a zahrát jednoduché hry. Vy načerpáte inspiraci na další výlety díky tištěným materiálům.

V sobotu 29. července – „S Hurvínkem za soutěžemi“ - poslední červencový víkend se můžete svézt červeným motoráčkem zvaným Hurvínek. V sobotu bude na perónu martinického nádraží připraven pohádkový stan s montáží perličkových ozdobiček firmy Rautis, zábavou pro děti a informacemi pro dospělé. Až vyzkoušíte vše, co areál železniční stanice nabízí, vypravte se na naučnou stezku Nádraží Martinice. Není dlouhá, na každém zastavení se něco zajímavého dozvíte. Pokud vše pozorně pročtete, děti zodpoví kvízové otázky a splní úkoly, mohou si v pohádkovém stanu vyzvednout drobnou cenu od Krakonoše.

V sobotu 12. srpna – „Parním vláčkem za pohádkou“ - po trati bude od rána bafat parní mašina. Doporučujeme v 10 hodin loutkové divadlo s pohádkami od Hanse Christiana Andersena. Po divadle navštivte pohádkový stan s jednoduchými soutěžemi. Šikovnost nejen dětských prstíků si společně ověříme při montáži perličkové ozdoby od firmy Rautis z Poniklé. A až se nabažíte třpytivé krásy, vydejte se na prohlídku muzea nebo na zábavnou procházku po naučné stezce Nádraží Martinice. 

V sobotu 26. srpna – „S Hurvínkem za soutěžemi“ - poslední prázdninovou sobotu se svezete červeným motorovým vlakem M 131.1541, zvaným Hurvínek. I tentokrát postavíme pro děti pod dohledem Krakonoše pohádkový stan s perličkovými ozdobami. Navíc, všechny rádi nasměrujeme na naučnou stezku Nádraží Martinice. Kdo projde všechna stanoviště, za splněné úkoly si vyslouží odměnu.                      

Komiks do vlaku a kvíz o ceny
Ať už jedete mašinkou speciální nebo běžným spojem, vyzvedněte si na nádraží v Martinicích komiks Jízda s hrabětem. Nabízí tipy na aktivity do vlaku i na doma, hravě představí historii trati i její význam a doporučí tipy na výlety ze zastávek. Hra je k dispozici také v informačních centrech podél trati nebo k vytištění na webu www.krkonose.eu. Přibalte také letáček Léto s Pojizerským Pacifikem, jehož součástí je kvíz o ceny. Všechny otázky hravě zodpovíte, pokud na trati skutečně pojedete, nebo pokud si projdete naučnou stezku Nádraží Martinice. Odpovědi budou slosovány a vítěz získá víkendový pobyt na Labské boudě.     

Co je Pojizerský Pacifik? 
I na takovou otázku je Alena Cejnarová připravena a vysvětluje: „Přezdívka pro lokální železniční trať ve směru Martinice v Krkonoších – Jilemnice – Jablonec nad Jizerou – Rokytnice nad Jizerou. Line se údolím řeky Jizery, propojuje krásná místa západních Krkonoš, nabízí se jako alternativní možnost dopravy při vašich výletech. Stavbu lokálky inicioval významný krkonošský politik, mecenáš a podnikatel Jan hrabě Harrach a je tak jednou z nejhmatatelnějších stop, které v regionu zanechal. Výstavba železnice doslova otevřela Krkonoše turistům i průmyslu a výrazně posunula rozvoj regionu. Nejvýznamnější památkou na trati je Železniční stanice Martinice v Krkonoších z roku 1871. Je jednou z posledních stanic v republice, na které se dodnes dochoval plně funkční systém řízení z poloviny 20. století včetně mechanických návěstidel. Tady počítače neuvidíte! Právě proto byla roku 2016 vyhlášena kulturní památkou.“

Aktuální informace a jízdní řády běžných i speciálních vlakových spojů získáte na www.krkonose.eu/rodinne-soboty-nostalgicke-jizdy-na-pojizerskem-pacifiku.
Připravila Dáša Palátková.

www.krkonose.eu
www.svazek.krkonose.eu

krkonose_svazek_log   krkonose_log_1



Nepřehlédněte


Z domova

Pohádková alej Lužánky

Cesta v Lužánkách je důležitým komunikačním koridorem spojujícím Bystřici nad Perštejnem sportovním areálem a Centrem Eden. Pro její zatraktivnění byla...

02. 02. 2018

číst dál


Mice Ze světa

Třicet tisíc Rakušanů získalo v Linci Jihočeské srdce

S mimořádně příznivým ohlasem zhruba 300 tisíc návštěvníků třídenních jarních městských slavností, které vyvrcholily v sobotu 18. května v Linci, se setkala...

20. 05. 2019

číst dál


Archiv