Menu

Bohemian Throwdown 2020

16. 09. 2020

Západočeská metropole bude za necelé dva týdny, tedy v sobotu 26. a v neděli 27. září, svědkem jedinečného setkání a zápolení jedněch z nejvšestrannějších sportovců. Mezinárodní závody Bohemian Throwdown 2020 přivítají v prostorách pivovaru Plzeňského Prazdroje elitní tuzemské i zahraniční závodníky a závodnice, na které čeká celkem osm náročných “crossových“ disciplín. Bude se cvičit s vlastní vahou i s činkami, rozhodovat bude jak síla, tak vytrvalost a šikovnost. Pomyslnou třešničkou na dortu pak bude úvodní disciplína – závody na paddleboardu spojené s během. Za vším stojí tým kolem plzeňského Getup Gymu, jehož vůdčí osobností je špičkový crossfitový závodník Martin Feiferlík. Ten se letos jako jediný Čech kvalifikoval na - bohužel zrušené - CrossFit Games, což je neoficiální mistrovství světa v tomto náročném sportu. Nyní ale zve fanoušky na událost, která nemá na tuzemské scéně obdoby a pro veřejnost bude přístupná zdarma. Celkové prize money závodu činí 9 tisíc euro.

Startovní listina v tuto chvíli čítá více než 150 jmen v několika kategoriích mužů i žen. Jedná se o elitní závodníky a závodnice (ELITE/RX), středně pokročilé (INTERMEDIATE) a muže nad 35 let věku. Soutěžit budou ale také mladí sportovci a sportovkyně (TEEN). Nezanedbatelnou část soutěžících tvoří zahraniční jména, například z Německa, Rakouska, Itálie, Slovenska, Srbska, Polska, Dánska a dalších zemí. Kolik zahraničních účastníků nakonec nádvoří Plzeňského Prazdroje přivítá, bude samozřejmě záležet na aktuální situaci ohledně koronaviru Covid-19.  

Krása tohoto typu závodů spočívá mimo jiné v rozmanitosti disciplín, které na závodníky čekají. A o kterých dopředu neví! „V Plzni se můžete těšit na celkem osm disciplín, čtyři v sobotu a čtyři v neděli. Jediné, co mohu už nyní prozradit, je úvodní závod na paddleboardu, který se bude konat na „Boleváku“ (Velký Bolevecký rybník). Co bude v sobotu následovat, to se účastníci dozvědí až v pátek večer. A v sobotu pak zjistí, co je čeká v neděli. Různých silových, vytrvalostních a výkonnostních druhů cvičení je v našem sportu mnoho. Od zvedání činek přes cviky s vlastní vahou až po běh, veslování nebo air bike. Těch možností je mnoho a našim závodům to dodává na atraktivnosti i obtížnosti,“ říká Martin Feiferlík, který je bývalým reprezentantem Česka v dráhové cyklistice a v současnosti je nejlepším závodníkem CrossFitu u nás.

Mezi další specifika crossového sportu patří tzv. online kvalifikace. Zájemci o účast v soutěži totiž nejprve musí splnit úkoly, které jim organizátoři dají, natočit je na video a zaslat k posouzení. „Online kvalifikace na Bohemian Throwdown 2020 probíhala v druhé polovině února a skládala se z pěti různých zkoušek. Kvalifikace se řídí podle několika pravidel, soutěžící mají například jasně daný časový limit na svůj výkon, video musí být natáčeno v jednom kuse a soutěžící se na něm nesmí dostat mimo záběr kamery.“

Dvoudenní program závodů začíná v sobotu 26. září od 7.00 na Boleváku, následně se dění přenese na nádvoří Plzeňského Prazdroje, kde budou pokračovat další disciplíny. 
Připravil Petr Vrubs.

www.prazdrojvisit.cz
www.bohemianthrowdown.com



Archiv