Menu

Absolutním championem Cool Climate Wine Awards 2022

25. 05. 2022

Na první podle vinařů opravdu kvalitní mezinárodní soutěži vín konané v sousedním Polsku, Cool Climate Wine Awards 2022, zaměřené zejména na vína z oblastí s chladnějším klimatem, získala moravská vína hned dvě nejvyšší bodové hodnocení a dalších úctyhodných 26 medailí. Šampionem tedy nejlepším vínem soutěže bylo vyhlášeno Rulandské šedé 2018 výběr z cibéb z vinařství ANNOVINO Lednice, které se zároveň stalo nejúspěšnějším moravským vinařstvím se ziskem čtyř zlatých a dvou stříbrných medailí.

„Jedná se o další úspěch pro toto naše krásné Rulandské šedé 2018 výběr z cibéb botrytický sběr, které je mimo jiné také mezi stovkou nejlepších vín v Salonu vín 2022 a vloni se třeba stalo nejvýše hodnoceným vínem z Česka na soutěži ve Štrasburku,“ pochvaloval si Roman Žďárský ředitel ANNOVINO vinařství Lednice s.r.o.

RULANDSKÉ ŠEDÉ 2018 výběr z cibéb sladké   
Rulandské šedé vyrobené z mimořádně vyzrálých hroznů sluncem zalité viniční trati „U cihelny“ je pravým klenotem unikátního ročníku 2018. Díky vysokému podílu ušlechtilé formy Botrytis cinerrea byla vyzrálost hroznů 44°ČNM. Víno má sytě zlatavou barvu. Ve vůni najdeme tóny čerstvě rozkrojené hrušky, rozinek a medu.  V chuti je víno dokonale harmonické sametové a příjemně plné. Je ideální podávat při oslavě výjimečných událostí.    

Ocenění:
Zlatá medaile – Valtické vinné trhy 2019, Velká zlatá medaile – Grand prix vinex 2019, Stříbrná medaile – Terravino Izrael 2019, Velká zlatá medaile – Lednické vinné trhy 2020, Zlatá medaile – FESTWINE 2020, Velká zlatá medaile – Grand prix vinex 2020, Velká zlatá medaile – Král vín 2020, Velká zlatá medaile – Valtické vinné trhy 2020, Zlatá medaile – CM Štrasburk 2020, Zlatá medaile – Enoexpo Polsko 2020, Velká zlatá medaile – Galerie Rulandských vín 2021, Zlatá medaile – NSV Mikulovská 2021, Zlatá medaile – Vinař roku 2021, Zlatá medaile / vítěz kategorie – Salon vín ČR 2022, Zlatá medaile/Champion – Cool Climate Wine Awards 2022.


Annovino to je rodinné vinařství

se sídlem v Lednici celoročně přátelsky otevřené všem milovníkům vína a Lednicko-valtického areálu. Zpracovává hrozny z unikátního terroir s vápencovým podložím tvořeným zkamenělinami prehistorických moří. Vína jsou šťavnatá ovocitá a s příjemnou mineralitou oceňovaná na četných soutěžích. Vinařství s titulem Champion TOP Vinařský cíl České republiky zve k prohlídkám, ochutnávkám a piknikům v nádherném prostředí areálu vinařství se stylovou pergolou a zahradou Amonit, přístavem na romantické Zámecké Dyji a Stellplatzem pro karavany. Součástí vinařství ANNOVINO je Valtické Podzemí unikátní labyrint historických vinných sklepů.

Vinařské úspěchy vinařství ANNOVINO za uplynulý rok:
► víc jak 140 medailí z tuzemských i zahraničních soutěží, přičemž cenné zlaté kovy získávají i moravská zemská vína
     ze základní „zámecké“ řady Annovino
► Rulandské šedé výběr z cibéb 2018 je nejlepším sladkým vínem České republiky zařazeným do Salonu vín
     České republiky
► zasloužený úspěch v Salonu vín patří i Hibernalům
► Lednická a Pohádková cuvée několika odrůd získala Zlatý Klas Země Živitelky a cenu Česká chuťovka
     v Senátu České republiky

Turistické zajímavosti rodinného vinařství Annovino Lednice
Novinkou letošního roku je dobudování Vinařského Stellplatzu v samém srdci kouzelného Lednicko-valtického areálu minutu autem od zámku. Nachází se v těsném sousedství známého vinařství a romantického zákoutí Zámecké Dyje, tzv. bobří řeky a lužního lesa. Součástí Stellplatzu jsou elektrické přípojky,  přívody pitné a užitkové vody s výlevkou, splachovací toaletou a venkovní sprchou, ohniště a zázemí tvoří přilehlá Vinařská stodola s možností posezení. A protože jste ve vinařství určitě využijete možnosti ochutnávky lednických vín, prohlídek vinařství a pikniků v zahradě Amonit a pod pergolou. V areálu je dále Vinařské bistro, Infocentrum, herní koutek (kolotoč, trampolína a ping pong zdarma) a začátek cyklistických stezek a turistických tras. Blízkou Zámeckou Dyji přezdívanou také jako moravská Amazonka si můžete projet na zapůjčené loďce.

Vinařská stodola
Historická budova přeměněná na oázu klidu skýtá uvnitř exponáty starých zemědělských strojů. Nasajte atmosféru dob dávno minulých se sklenkou v ruce a dopřejte si stylové a romantické posezení obklopeni umem našich předků.

Zážitkové piknikování v zahradě Amonit a pod pergolou
Ledničtí vinaři ANNOVINO vybudovali vlastními silami a víceméně dle vlastních představ zahradu Amonit. Jedná se především o spojení dvou významných stavebních prvků – kamene a dřeva. Kamenem je většinou místní mušličkový vápenec zčásti také pocházející z vinohradů jako symbol unikátního terroir prehistorických moří a významný prvek určující kvalitu a osobitost lednických vín. Zahrada Amonit není stvořena jen k prohlídce, ale především bude sloužit milovníkům vína i všem návštěvníkům Lednice jako ideální místo pro odpočinek, „piknikování“ s lahví vína ANNOVINO a zajímavým občerstvením z Vinařského bistra.

Do vinařství lodí po Zámecké Dyji nebo na koloběžce
Poloha vinařství u jednoho z ramen řeky Dyje, tzv. Zámecké Dyje, přivedla majitele k dalšímu nápadu vytvořit zde zážitkový program pro celou rodinu. Poznáte Lednicko-valtický areál netradičně z loďky. Od přístavu ANNOVINO si vychutnáte plavbu romantickými meandry lužní krajinou v okolí městečka Lednice. Na zpáteční cestu do vinařství se můžete vydat na populárních koloběžkách.

Valtické Podzemí
je součástí společnosti. Jedná se o unikátní labyrint historických vinných sklepů v celkové délce 900 m. Tento nejnavštěvovanější vinařský turistický cíl na Moravě je držitelem titulu TOP vinařský cíl České republiky a patří tak právem k těm pravým místům pro poznávání vína a zážitkům všeho druhu.

Jedinečnost lednických vín
Vína zrozená v Lednici mají svůj unikátní charakter. Zdejší tratě mají zvýšený obsah vápníku a jsou často oceňována v Česku i v zahraničí. Vinařství se zaměřuje na odrůdy Rulandské šedé, Tramín červený, Ryzlink vlašský, Rulandské modré a bílé, Sauvignon, Hibernal a Pálavu. Specialitou je Lednické VIŠŇOVÉ – tradiční višňové víno nebo HONEY´S (Medové) – unikátní spojení vína, ovoce a medu.

Vinařské turistické informační centrum ANNOVINO
Budova vinařství je postavená z místního mušličkového vápence tvořeného zkamenělinami. Je největší budovou tohoto druhu u nás a je rovněž zapsaná v knize Českých rekordů stejně tak jako největší soubor unikátního dřevěného nábytku vytvořeného z materiálu starých vinných sudů. Prohlídky vinařství, ochutnávka vín či příjemné posezení to je hlavní nabídka zdejšího centra. Expozice zkamenělin a vinařské historie vznikla ve spolupráci s Regionálním muzeem Mikulov. Vinařství ANNOVINO je tedy místem, ve kterém naleznou milovníci vinařské turistiky všechny potřebné služby na profesionální úrovni. Od turistického informačního centra přes zážitkové programy pro celou rodinu až po pestrou nabídku tichých, šumivých vín i burčáku z místních vinic.
Připravil Petr Krejčík.

www.annovino.cz
www.valtickepodzemi.cz



Archiv