Menu

8. ročník VEGEFESTu

08. 08. 2018

Festival VEGEFEST se nově uskuteční 29. - 30. září 2018 na Vyšehradě. Po sedmi letech existence dokončil proměnu z festivalu zaměřeného primárně na stravování na festival věnovaný udržitelnému a soběstačnému životnímu stylu, neboť původní poslání festivalu s těžištěm v oblasti stravování bylo naplněno společně s rozšířením veřejně dostupných možností vegetariánského, veganského i raw stravování. Hlavním cílem současného festivalu je přivést pozornost k neohleduplnému nakládání se zdroji planety, na které žijeme, k ekologické stopě, kterou obecně přesycená a na zisk orientovaná západní společnost vytváří a inspirovat návštěvníky k pozitivním změnám, které lze v tomto ohledu učinit v každodenním životě.
vel_veg

Změna koncepce festivalu s sebou nese několik organizačních změn:
Do organizačního týmu festivalu vstupuje SoMA (School of Modern Art) a Akademie soběstačnosti
Na festival bude VOLNÝ vstup bez pokladen – návštěvníci přispějí na organizační zajištění festivalu dobrovolným zakoupením bambusového příboru, který umožní konzumaci na místě. S tím souvisí možnost  rozprostřít stánky po větší ploše a poprvé otevřít prostor festivalu i pro kolemjdoucí turisty.           
Vegefest aktivně pokračuje v koncepci ZeroWaste nejen na místě, ale i během přípravy festivalu. „Baví nás hledat, kde všude lze učinit malé kroky ke snížení plýtvání a zjišťujeme, že všude. Proto letos rušíme komerční tisky a budeme propagovat festival zejména elektronickou cestou. Vizitky festivalu jsou vyrobeny z ručního papíru se zalisovanými semínky; ozvučení hlavního stanu bude napájeno energií, kterou návštěvníci našlapou na kole. Doufáme, že se VEGEFEST stane inspirací pro další festivaly a akce konané ve veřejném prostoru“, říká organizátorka festivalu Tereza Dlabalová.
Všichni prodejci se stejně jako loni zavázali k použití kompostovatelného nádobí, které pro festival dodává společnost Bio Planeta a zajistí jeho likvidaci, a také likvidaci bio odpadu. I letos bude probíhat třídění odpadu na místě před očima návštěvníků, s komentářem odborníků k jednotlivým materiálům a postupům recyklace. Opakovatelně použitelný bambusový příbor SPORK („spoon+fork“ - lžičkovidlička) se letos stává dobrovolnou vstupenkou na festival a kromě toho, že se tímto krokem ušetří mnoho jednorázových příborů, návštěvníkům zůstane i po skončení festivalu. Stejně jako v minulých letech se VEGEFEST zcela obejde bez alkoholu.
Případný výtežek z festivalu poputuje na podporu projektu BOSQUE MEDICINAL, který má za cíl ochranu člověkem nedotčené části ekvádorského amazonského pralesa.

Program 8. ročníku:
Hlavní program osmého VEGEFESTu bude sestávat hlavně z přednášek a workshopů z oblastí permakultury, přírodního stavitelství, zdravého stravování, domácí výroby, zero waste, alternativních zdrojů energií, lokální ekonomiky, komunit, osobního rozvoje a dalších. VEGEFEST otevírá prostor jako pro nové informace a vzdělávání, tak pro sdílení již nabytých zkušeností ze soběstačného života.
Program bude probíhat v sobotu od 11 do 19h a v neděli od 10 do 18h, v blocích o délce 1 – 3 hodiny,  souběžně v sále Starého Purkrabství a ve venkovním šapitó. Jednotlivé semináře, přednášky a workshopy budou hrazeny účastníky na místě přímo lektorům.
Hlavní přednáškový program bude doplněn zdravým vegetariánským i veganským občerstvením a volně plynoucím doprovodným programem okolo ohně.  Nebude opět chybět ani dětský koutek, cvičení pod širým nebem, masážní stan a prodej doplňkových produktů s důrazem na BIO a lokální výrobky.
Festival se koná za každého počasí.

Pražskému festivalu bude předcházet 1. ročník týdenního Festivalu soběsta(te)čnosti, který proběhne ve dnech 22. – 29. července 2018 v meditačním centru Sklenářka a poskytne větší prostor pro praxi (stavba ekodomu, šití bot, práce s hlínou, tvoření permakulturních záhonů, výroba domácí kosmetiky ad).
Spolupořadatelé: Floresta, SoMA, Sklenářka, Akademie soběstačnosti, NKP Vyšehrad
Hlavní partneři: Maitrea, Envirostyl, Bioplaneta, AVE

Vstupné na festival:
- dobrovolný příspěvek 100 Kč za bambusový příbor SPORK a na podporu organizačního zajištění festivalu. Tuto „vstupenku“ bude možné zakoupit od 1. června i v předprodeji na GoOut.
- jednotlivé přednášky a workshopy hrazené přímo lektorům na místě.
Připravila Darina Miklovičová.

www.vegetarianskyfestival.cz
www.festivalsobestatecnosti.cz 



Archiv
for kids